The Blue Carpet

Kunstenares Isolde Venrooy benaderde mij in het voorjaar van 2022 met de vraag of ik haar praktisch advies kon geven over het telen van de verfplanten Tagetes (Afrikaantjes) en Wede. Ze vertelde me over haar plan om op Landgoed Grootstal een groot geel bloementapijt aan te gaan planten om daarna met de planten textiel te gaan verven.

Al doende nam Isolde me mee in haar vormgevingsproces. Het doel was niet alleen om in de zomer met de eigen bloemenoogst textiel te gaan verven, maar het veld werd dit jaar haar buiten-atelier.

Een plek om vrij te kunnen onderzoeken, waarnemen en experimenteren.
Een plek om voor alle voorbijgangers een waarnemingservaring te creëren.
En het allerbelangrijkste, een plek met ecologische waarde voor de insecten.

Daar komt ook de naam van het project vandaan. Voor de mens is het zichtbaar als een groot geel tapijt van bloemen, maar insecten kunnen ook ultraviolet waarnemen. Die zien zo’n bloemenveld heel anders! Vandaar de naam van het project: ‘The Blue Carpet’.

Foto’s: The Blue Carpet (2022), Isolde Venrooy


In de zomer hierop volgend stond ik met Isolde midden in een prachtig veld vol bloeiende Tagetes. Met verschillende soorten die allemaal anders groeien. Grote bloemen op hoge stelen, kleinere soorten met prachtige kleurtinten van geel tot oranje. (De Wede bloeit pas in het tweede jaar.)

Isolde was druk bezig met het oogsten van de bloemen van de Tagetes om daar textiel mee te verven, door te experimenteren werd zichtbaar hoe iedere bloemkleur ook weer een andere kleurtint in het textiel geeft.


Foto’s: The Blue Carpet (2022), Isolde Venrooy