Over mij

Ik ben Jard, de ecologisch tuinvrouw achter de naam ‘Zonne Jard’


Vlaardings bloemenmeisje

In 1988 ben ik geboren in Vlaardingen. Het huis waar ik ben opgegroeid heeft een grote stadstuin. In die tuin was ik hele zomerdagen zoet met hutten bouwen en kikkers vangen.
Ook had ik als kind een eigen moestuintje. Ik heb er een keer een stuiterbal in geplant (mijn mooiste met glitters) in de hoop dat er een stuiterballen-boom uit zou gaan groeien.

Nog steeds kan ik het niet laten om van alles in de grond stoppen. Vaak kom ik thuis met zaadjes of takjes in mijn jaszakken, om te kijken of ik ze groot kan laten groeien. In mijn eigen volkstuin ben ik regelmatig lekker aan het rommelen, ook de foto’s op deze website heb ik daar gemaakt.

Opleiding

In 2008 ben ik begonnen met de voltijds opleiding op Warmonderhof, de bio-dynamische landbouwschool in Dronten. Het is een praktische opleiding waar je als boer leert werken in harmonie met de natuur.

Ik heb me daar gespecialiseerd in de teelt van biologische bloemen; de hele cyclus van zaaien tot pluk. Niet geteeld in een verwarmde kas, maar in de volle grond en in de buitenlucht.
In het voorjaar gaat de aandacht naar het opkweken van alle planten en in de zomer naar het maken van vers geplukte boeketten voor de verkoop.

Werkervaring

Na mijn landbouwopleiding heb ik met veel plezier bij verschillende kleinschalige biologische tuinderijen meegewerkt.
In die tijd heb ik zelf ook een bloemenpluktuin aangelegd en verzorgd. Daarnaast heb ik me verdiept in eetbare wilde planten en medicinale kruiden.

In 2018 heb ik besloten om over te stappen van het werk in de landbouw naar tuinwerk in de stad, als ecologisch tuinvrouw. Sindsdien zorg ik in Nijmegen met veel plezier voor het onderhoud en aanplanten van natuurlijke tuinen.

Passie

Met mijn handen in de aarde ben ik in mijn element, daarom werk ik als tuinvrouw. Het werken met planten is wat ik het liefste doe en waar ik dagelijks mee bezig ben.